Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας
Ιατρικής Σχολής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Υπεύθυνη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας και Μελέτης Εμβολίων
Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Aποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική (ΑΠΠΚ) του Νοσοκομείου Παίδων « Αγία Σοφία, στις παιδιατρικές Λοιμώξεις στο νοσοκομείο Great Ormond Street, London, UK και απέκτησε δίπλωμα MPhil στην Ανοσοβιολογία από το University College London, καθώς και διδακτορικό από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κ. Σπούλου είναι υπεύθυνη της Μονάδας Παιδικού AIDS του Νοσοκομείου Παίδων» Αγία Σοφία» και της μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων της ΑΠΠΚ. Λόγω της κλινικής της ενασχόλησης με το παιδιατρικό HIV έχει αναπτύξει εκτενή ερευνητική δραστηριότητα για την επιδημιολογία και ανοσολογία της HIV λοίμωξης, την ανοσολογική απάντηση σε εμβόλια, την νευροαναπτυξιακή εξέλιξη των οροθετικών παιδιών, τις ενδοκρινολογικές διαταραχές που παρουσιάζουν ενώ συνεργάζεται στενά με το ευρωπαικά δίκτυα ΡENTA και Penta ID.
Το Ερευνητικό Εργαστήριο Ανοσοβιολογίας και Μελέτης Εμβολίων το οποίο ίδρυσε και διευθύνει, εστιάζεται στην ανοσοβιολογική μελέτη των εμβολίων με την ανάπτυξη νέων μεθόδων για αξιολόγηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των ανοσολογικών απαντήσεων. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον της αποτελεί η αντιγονο-ειδική (antigen-specific) ανοσολογική μνήμη για την μελέτη της οποίας η ερευνητική της ομάδα έχει αναπτύξει νέες μεθόδους ELISPOT και κυτταρομετρίας ροής τις οποίες χρησιμοποιεί πρόσφατα και για την μελέτη των εμβολίων COVID 19. Οι μέθοδοι αυτές σε συνδυασμό με μεθόδους γενομικής (Omics) που επίσης χρησιμοποιεί για την μελέτη της ανοσολογικής απάντησης, συμβάλουν στην ανάπτυξη «εμβολίων ακριβείας» για ειδικούς πληθυσμούς.
Άλλες ερευνητικές της δραστηριότητες είναι η ανάπτυξη πεπτιδικών βακτηριακών εμβολίων, η μελέτη της δράσης τους στην ανάπτυξη ανοσίας των βλεννογόνων και η βελτίωση των ανοσολογικών τους χαρακτηριστικών μετά από σύζευξη με συνθετικά ιόμορφα νανοσωματίδια (sVLPs).
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων (ESPID) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Infecton (ECCMID). Είναι επίσης μέλος των ομάδων Εμπειρογνωμόνων για τον ιό ροταϊού και της ανεμευλογιάς. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 90 άρθρων στο pubmed και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή του βιβλίου European Vaccines and Vaccinations.
Πλήρης κατάλογος των δημοσιεύσεων στο Google Scholar
https://scholar.google.com/citations?user=d2szAvoAAAAJ&hl=el
Email επικοινωνίας: [email protected]