ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

  1. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται για τους φοιτητές του Α΄ κύκλου σπουδών πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Το Ίδρυμα υποχρεούται να εξασφαλίσει στους φοιτητές με αναπηρία ή/και ειδικές ανάγκες προσβασιμότητα στα προτεινόμενα συγγράμματα και τη διδασκαλία .

  2. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να:
    1. Παρακολουθούν επιτυχώς τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά μαθήματα. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει μόνο εάν έχει συμπληρώσει το 70% των ωρών των μαθημάτων και των πρακτικών ασκήσεων των τριών εξαμήνων σπουδών σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούται να επαναλάβει το μάθημα ή την Πρακτική άσκηση.
    2. Εφοδιάζονται εγκαίρως, με δική τους ευθύνη, τα απαραίτητα συγγράμματα και φωτοτυπίες επιστημονικών άρθρων που καλύπτουν τη διδακτέα ύλη
    3. Παρακολουθούν συνέδρια, ημερίδες και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις με θέματα συναφή με το αντικείμενο του ΠΜΣ (θα ενημερώνονται σχετικά ανά έτος από τον Διευθυντή του ΠΜΣ)
    4. Σε περίπτωση ανάθεσης εργασίας σε μάθημα θα πρέπει να υποβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
    5. Προσέρχονται στις προβλεπόμενες εξετάσεις

  3. Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιείται στη Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είτε σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ασχολείται με τον τομέα της Παιδιατρικής. Η ενότητα της πρακτικής άσκησης θα αφορά συμμετοχή των Μ.Φ. στην λειτουργία των παραπάνω δομών. Θα πρέπει να συμπληρωθούν 28 ώρες Πρακτικής Άσκησης σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα εξάμηνα σπουδών και θα προγραμματίζονται έπειτα από συνεννόηση του φοιτητή με την Σ.Ε. και τους συνεργαζόμενους φορείς. Φοιτητές που κατοικούν εκτός Λαρίσης, μπορούν κατόπιν συνεννόησης να οργανώσουν την άσκηση τους κοντά στον τόπο διαμονής τους

  4. Η εξέταση κάθε μαθήματος μπορεί να γίνει προφορικά, γραπτά, με εκπόνηση εργασιών ή με άλλο τρόπο που θα ορίσει ο Υπεύθυνος Καθηγητής. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, στο τέλος κάθε εξαμήνου σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επαναληπτικές εξετάσεις για το Α' και Β' εξάμηνο θα πραγματοποιούνται Σεπτέμβριο και Ιούνιο αντίστοιχα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η ΣΕ μπορεί να μεταθέσει ή να τροποποιήσει τον χρόνο εξέτασης.

  5. Περιπτώσεις αδυναμίας προσέλευσης στις εξετάσεις (κανονική και επαναληπτική εξαμήνου) οποιουδήποτε μαθήματος λόγω σοβαρού κωλύματος θα έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν στις εξετάσεις του αντίστοιχου εξαμήνου του νέου κύκλου σπουδών ή στην επαναληπτική του Σεπτεμβρίου. Ο βαθμός των μαθημάτων που έχει επιτύχει ο ΜΦ κατοχυρώνεται.

  6. Αν ο μεταπτυχιακός φοιτητής αποτύχει δύο φορές στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων, ούτως ώστε σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, εξετάζεται εκ νέου, ύστερα από υποχρεωτική παρακολούθηση του μαθήματος ή μαθημάτων στο αντίστοιχο εξάμηνο του επόμενου κύκλου σπουδών.

  7. Η βαθμολογία των ΜΦ, που με επιτυχία έχουν αξιολογηθεί, έχει ως ελάχιστο βαθμό το 5,0 με άριστα το 10 και κατατίθεται στη Γραμματεία των μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος από τον Υπεύθυνο Καθηγητή. 

  8. Φοιτητές που αποτυγχάνουν σε δύο ή περισσότερα μαθήματα σε κάθε εξάμηνο διαγράφονται από το Π.Μ.Σ. Σε κάθε περίπτωση επανεξετάζονται μετά το πέρας των εξετάσεων Ιουνίου.

  9. Κάθε ΜΦ είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει Διπλωματική Εργασία. Το θέμα της Διπλωματικής Εργασίας θα επιλέγεται κατά τη διάρκεια του 3ου εξαμήνου μαθημάτων από τον ΜΦ σε συνεργασία με τον Επιβλέποντα Καθηγητή και θα κατατίθεται στην ΣΕ προς έγκριση. Εφόσον εγκριθεί, ο Επιβλέπων Καθηγητής θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση του έργου του ΜΦ και μαζί με τα άλλα μέρη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής θα εγκρίνουν τη  Διπλωματική Εργασία, την οποία ο υποψήφιος θα παρουσιάσει δημόσια. 

  10. Οι ΜΦ πρέπει να περάσουν με επιτυχία (βαθμός μεγαλύτερος ή ίσος του 5) την εξέταση της διπλωματικής εργασίας. Εάν ο φοιτητής δεν μπορέσει να ολοκληρώσει έγκαιρα την διπλωματική του εργασία, τότε με αιτιολογημένη έκθεση θα αιτηθεί από την ΣΕ την παράταση του χρόνου εκπόνησης της και η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής θ’ αποφασίσει.

  11. Η καθομολόγηση των διπλωματούχων γίνεται σύμφωνα με το τελετουργικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας παρουσία εκπροσώπων των Πρυτανικών Αρχών. Ο τύπος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και το κείμενο της καθομολόγησης των διπλωματούχων καθορίζεται σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

  12. Ο έλεγχος των πειθαρχικών παραπτωμάτων των μεταπτυχιακών φοιτητών διέπεται από τις ισχύουσες για τους προπτυχιακούς φοιτητές διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας. 

  13. Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, μετά την εισήγηση της ΣΕ, δύναται να αποφασίσει τη διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών εάν:
    1. υπερβούν το ανώτατο όριο απουσιών
    2. έχουν αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων και δεν έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα
    3. υπερβούν τη μέγιστη χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ, όπως ορίζεται στον παρόντα Κανονισμό
    4. έχουν παραβιάσει τις κείμενες διατάξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα
    5. αυτοδίκαια κατόπιν αιτήσεως των μεταπτυχιακών φοιτητών
    6. υποπέσουν σε παράπτωμα που εμπίπτει στο δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (Ν.2121/93) κατά τη συγγραφή των προβλεπομένων εργασιών τους
    7. δεν καταβάλλουν το προβλεπόμενο τέλος φοίτησης.

  14. Στο τέλος κάθε εξαμήνου πραγματοποιείται αξιολόγηση κάθε μαθήματος και κάθε διδάσκοντος από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές (παρ.1., άρ.44, Ν.4485/2017). Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες αξιολογούν ανωνύμως, μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας κάθε μαθήματος, την εκπαιδευτική διαδικασία, τον διδάσκοντα και τη γενικότερη λειτουργία του ΠΜΣ, βάσει συγκεκριμένων ερωτηματολογίων. Τα σχετικά έντυπα, δύο (2) στο σύνολο, καλύπτουν τις εξής ενότητες: το μάθημα ως προς το περιεχόμενο, τις γραπτές ή/και προφορικές εργασίες, τον/τους διδάσκοντα/ες, το τυχόν επικουρικό διδακτικό προσωπικό, την ύπαρξη εργαστηριακών μαθημάτων, κ.α. Η Γραμματεία συλλέγει τα έντυπα και τα καταγράφει, προκειμένου να εξαχθούν συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα μεταβιβάζονται από τον/την Διευθυντή/τρια του ΠΜΣ στην ΣΕ και ενημερώνονται σχετικά οι εκάστοτε διδάσκοντες. Επιπρόσθετα, σημαντικά στοιχεία της αξιολόγησης κοινοποιούνται σε σχετική έκθεση στη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής (σε συνέχεια σχετικής ζήτησης), με ευθύνη του/της Διευθυντή/τριας του ΠΜΣ.

  15. Για τη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) απαιτείται:
    1. η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα
    2. η συγκέντρωση 120 πιστωτικών μονάδων (ECTS)
    3. η υποβολή στην ΣΕ των Φύλλων Αξιολόγησης των Μαθημάτων (οι αξιολογήσεις παραδίδονται στην Γραμματεία του ΠΜΣ και δεν αναφέρουν το όνομα του μεταπτυχιακού φοιτητή) στο τέλος κάθε εξαμήνου
    4. η εκπόνηση και παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας
    5. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να αιτηθούν την έκδοση παραρτήματος διπλώματος.

  16. Η εγγραφή στο ΠΜΣ συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται σε 800 Ευρώ ανά εξάμηνο. Η διαδικασία καταβολής των διδάκτρων για το ΠΜΣ γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας του ΕΚΠΑ. Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να καταβάλλει τα δίδακτρα πριν από την έναρξη του κάθε εξαμήνου και πριν από την εγγραφή του στο κάθε εξάμηνο.

 

 

get updates