Καθηγήτρια Παιδιατρικής
Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Β' Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
1. Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, τίτλοι σπουδών
Απόφοιτος Σχολής Μωραΐτη με βαθμό Άριστα, πρώτη κατά σειρά μεταξύ των αποφοιτησάντων το 1991. Εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. το 1991, κατά σειρά 3η στις Πανελλήνιες Γενικές Εξετάσεις μεταξύ των τελειοφοίτων Λυκείου του 1991.Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. με βαθμό Άριστα, 5η μεταξύ των αποφοιτησάντων τον Ιούλιο του 1997 (ανεξαρτήτως της διάρκειας της φοίτησής τους). Μετά τη λήψη του διπλώματος ECFMG / USMLE τον Μάρτιο του 1998, ολοκλήρωση προγράμματος ειδικότητας (Residency Program) στην Παιδιατρική στο University of Iowa Hospitals and Clinics στις Η.Π.Α. (1999 – 2002) και λήψη διπλώματος ειδικότητας Παιδιατρικής από το American Board of Pediatrics το 2002. Ακολούθως μετεκπαίδευση στην Παιδιατρική Ανοσολογία ως Specialist Registrar στο Department of Immunology, Infectious Diseases and Bone Marrow Transplantation στο Great Ormond Street Hospital for Children στο Λονδίνο, Η.Β.. Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα «Έλεγχος διαφοροποίησης των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων» στην Α’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., η οποία βαθμολογήθηκε με Άριστα το Μάιο του 2006. Με υποτροφία του U.S. Department of State, μετεκπαίδευση στα Child Abuse Programs του Yale University στο New Haven, Η.Π.Α. Έλαβε υποτροφία του Fulbright Foundation για εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος στο Yale University στο New Haven, Η.Π.Α., κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2021 – 2022.
2. Διδακτικό Έργο
Κατά την διάρκεια του χρόνου λήψης της ειδικότητας (1999 – 2002): καθοδήγηση – επίβλεψη κλινικών καθηκόντων φοιτητών Ιατρικής και νεότερων ειδικευόμενων στην Παιδιατρική Κλινική University of Iowa Hospitals and Clinics και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως διδάσκουσα και ως μέλος επιτροπών εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια του χρόνου εξειδίκευσης στην Παιδιατρική Ανοσολογία (2002 - 2003): καθοδήγηση – επίβλεψη κλινικών καθηκόντων φοιτητών Ιατρικής και νεότερων ειδικευόμενων και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως διδάσκουσα στο Great Ormond Street Hospital for Children, University College London. Κατά τη διετία 2004 – 2006, ως συνεργάτης της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α. με διευθυντή τον Καθ. Γ. Χρούσο (Π.Δ. 407 / 80 με αντιστοιχία προς βαθμίδα του Λέκτορα): καθοδήγηση επίβλεψη κλινικών καθηκόντων και διδασκαλία εκτοετών φοιτητών Ιατρικής και ειδικευόμενων ιατρών στην Παιδιατρική. Ως Λέκτορας (2008 – 2012, διευθυντές Καθ. Δ. Καφετζή και Καθ. Χ. Μπακούλα), Επίκουρη Καθηγήτρια (2012 – 2016, διευθύντριες Καθ. Χ. Μπακούλα και Μ. Τσολιά), Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής (2016 – 2020, διευθύντρια Καθ. Μ. Τσολιά) και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής (2020 – σήμερα) στην Β’ Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α., υπεύθυνη για την κλινική άσκηση και για μαθήματα από αμφιθεάτρου εκτοετών φοιτητών Ιατρικής και ειδικευόμενων ιατρών στην Παιδιατρική. Υπεύθυνη σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης πρωτότυπου εργαστηρίου εκπαίδευσης με τη μέθοδο του peer-to-peer teaching που αντικατέστησε το μάθημα από αμφιθεάτρου για την κακοποίηση – παραμέληση των παιδιών στις Β’ και Γ’ Παιδιατρικές Κλινικές Ε.Κ.Π.Α. «Υπεύθυνη καθηγήτρια» σε παιδιατρικά θέματα σε τέσσερα συνέδρια της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. Επιβλέπον μέλος Δ.Ε.Π. πέντε ολοκληρωμένων διπλωματικών εργασιών φοιτητών μεταπτυχιακού προγράμματος. Από το 2018, μέλος της συντονιστικής επιτροπής και ευθύνη διδακτικής ενότητας στο Π.Μ.Σ. «Παιδιατρική Λοιμωξιολογία». Διδάσκουσα σε τέσσερα Π.Μ.Σ. της Ιατρικής Σχολής και ένα της Νοσηλευτικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Διδάσκουσα σε ένα Π.Μ.Σ. της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιβλέπον μέλος Δ.Ε.Π. της τριμελούς επιτροπής επίβλεψης της εκπόνησης οκτώ Διδακτορικών Διατριβών, εξ αυτών τέσσερις ολοκληρώθηκαν (με βαθμό Άριστα). Από το 2018 – 2021, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την αξιολόγηση των διδακτορικών διατριβών του Τομέα Υγείας Μητέρας - Παιδιού. Από το 2021, μέλος της Επιτροπής Erasmus-CIVIS της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Από το 2021, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Πανεπιστημίου CIVIS, Université libre de Bruxelles. Διαλέξεις σε προγράμματα μεταπτυχιακών μαθημάτων των τριών παιδιατρικών κλινικών και της νεογνολογικής κλινικής του Ε.Κ.Π.Α.. Σχεδιασμός και υλοποίηση διαπανεπιστημιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με καθηγητές από Η.Π.Α. και παιδιάτρους από όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας σε συνεργασία με την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του παιδιού – ΕΛΙΖΑ.
3. Κλινικό/Εργαστηριακό Έργο
Κατά τη διάρκεια του έτους της Υπηρεσίας Υπαίθρου, 6 μήνες ιατρός της Μονάδας Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Σπάρτης και 6 μήνες ιατρός στο Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Παίδων ‘Π. & Α. Κυριακού’. Ακολούθως επιστημονικός συνεργάτης επί εξάμηνο στο Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας, Νοσοκομείου Παίδων ‘Αγ. Σοφία’. Μετέπειτα ειδίκευση (residency) στη Γενική Παιδιατρική του University of Iowa Hospitals and Clinics και μετεκπαίδευση με κλινικά καθήκοντα Specialist Registrar Παιδιατρικής Ανοσολογίας στο Great Ormond Street Hospital for Children. Για μία διετία, Επιστημονικός Συνεργάτης της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α. (Π.Δ. 407 / 80 με αντιστοιχία προς βαθμίδα Λέκτορα) με καθήκοντα Επιμελήτριας Εξωτερικού Ιατρείου Γενικής Παιδιατρικής με εφημερίες. Από το 2004 Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Αγ. Σοφία’. Κατά το ακαδημαϊκό έτος (2005 – 2006), συνυπεύθυνη του Εξωτερικού Ιατρείου Ανοσολογίας – Αλλεργιολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α.. Από το 2008 μέχρι σήμερα στη Β’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Π. & Α. Κυριακού’ πλήρη καθήκοντα υπεύθυνης Τμήματος Νοσηλείας Παίδων, υπεύθυνης εφημερίας στα Εξωτερικά Ιατρεία Γενικής Παιδιατρικής και ενδονοσοκομειακής φροντίδας νοσηλευόμενων ασθενών. Κλινική συνεργασία με τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, Νοσοκομείου Παίδων ‘Αγ. Σοφία’ και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Νοσοκομείο Ελπίδα – Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Από το 2016, σύσταση και υπεύθυνη πρωτοποριακής ομάδας προστασίας του παιδιού, τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Π. & Α. Κυριακού’, για την αξιολόγηση νοσηλευόμενων παιδιών με υποψία κακοποίησης – παραμέλησης. Από το 2018 - 2020, επιμελήτρια Ιατρείου διαχρονικής παρακολούθησης παίδων στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική, Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αττικόν (διευθύντρια Καθ. Β. Παπαευαγγέλου). Από το 2019, λειτουργία Εξωτερικού Ιατρείου της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Π. & Α. Κυριακού’. Από το 2020 επιστημονικά υπεύθυνη Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου διαχρονικής παρακολούθησης παίδων στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Π. & Α. Κυριακού’ και της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική, Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αττικόν (διευθύντρια Καθ. Β. Παπαευαγγέλου).
4. Πανεπιστημιακές Θέσεις
Κατά τη διετία 2004 – 2006 Επιστημονικός Συνεργάτης, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. (Π.Δ. 407 / 80 με αντιστοιχία προς βαθμίδα Λέκτορα). Από το 2008 μέχρι το 2012 Λέκτορας Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α.. Από το 2013 Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., και από το 2016 Επίκουρη Καθηγήτρια με μονιμότητα. Από το 2018, παράλληλη απασχόληση ως μέλος Δ.Ε.Π. στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. Από το 2020, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Β’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α.
5. Οργανωτικό, Διοικητικό και ευρύτερο Επιστημονικό Έργο
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δύο ελληνικών επιστημονικών εταιρειών. Μέλος εννέα ελληνικών και έξι διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Εταίρος (Fellow) της American Academy of Pediatrics. Scholar Member της Ray Helfer Society που τιμά ιατρούς που ασχολούνται με την κακοποίηση / παραμέληση των παιδιών. Μέλος τριών επιτροπών επιστημονικών δραστηριοτήτων του University of Iowa. Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής πέντε διεθνών και δεκατεσσάρων ελληνικών συνεδρίων. Μέλος επιστημονικού συμβουλίου εγκρίσεων και τμήματος αξιολόγησης παιδιατρικών φαρμάκων του Ε.Ο.Φ. Επίσης εκπρόσωπος για την Ελλάδα στην Παιδιατρική Επιτροπή του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Υπεύθυνη σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας της πρώτης νοσοκομειακής μονάδας για την προστασία του παιδιού στη χώρα μας, την Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α. Συντονίστρια δικτύου Μονάδων Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών (Γ’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. και Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Δ.Π.Θ.).
6. Ερευνητικό, Συγγραφικό και Συντακτικό Έργο
Κατά τη διετία 2004 – 2006 ως Επιστημονικός Συνεργάτης (Π.Δ. 407 / 80), συμμετοχή σε δύο επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α.. Επίσης από το 2004 μέχρι σήμερα συνεργάτης του Εργαστηρίου Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Αγ. Σοφία’. Επικεφαλής ερευνήτρια έντεκα επιδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., εκ των οποίων οκτώ είναι σε συνεργασία με τους Καθηγητές Παιδιατρικής Πανεπιστημίων των Η.Π.Α.: J. M. Leventhal στο Yale University, και R. Oral στο Dartmouth College. Ως προς το συντακτικό έργο, επιμέλεια της Ελληνικής έκδοσης του εγχειριδίου Παιδιατρικής Harriet Lane σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Γ. Χρούσο και την κ. Α. Ζέλλου. Επίσης μέλος συντακτικής επιτροπής ενός ελληνικού και δύο διεθνών επιστημονικών περιοδικών και σύμβουλος συντακτικής επιτροπής (reviewer) ενός ελληνικού και δεκαπέντε διεθνών επιστημονικών περιοδικών. 56 πλήρεις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (σύνολο βιβλιογραφικών αναφορών σύμφωνα με το Google Scholar και το Scopus 570). Πρώτη συγγραφέας σε 7, δεύτερη σε 14 και τελευταία σε 10 από τις 56 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις. Σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά έχει επιπλέον 8 περιλήψεις. Επίσης έχει 18 ελληνικές δημοσιεύσεις, σε 16 είναι μόνη ή πρώτη και σε μία τελευταία συγγραφέας. Είκοσι δύο ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και δεκαέξι σε ελληνικά. Επίσης 150 ομιλίες υπό μορφή διαλέξεων ή εισηγήσεων στο πλαίσιο συμποσίων / στρογγύλων τραπεζών σε ελληνικά ή διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και άλλες επιστημονικές συναντήσεις.
Email επικοινωνίας: [email protected]