ΚΟΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας

Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κύπρου

Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ.

Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε την ειδικότητα της στην Παιδιατρική στην Πρώτη Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ακολούθως έκανε την Διδακτορική της Διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα την Ανοσολογία των Λοιμώξεων στα νεογνά. 

Από τον Οκτώβριο 1991 εργάστηκε στις Κρατικές Υπηρεσίες υγείας και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία Παραλιμνίου, Λεμεσού και από το 1996 μέχρι και Αύγουστο 2019 στο νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ στην Λευκωσία.

Από το 1999 -2002 έκανε την εξειδίκευση της στην Παιδιατρική Λοιμωξιολογία στα νοσοκομεία Great Ormond Street, Royal London and St Bartholomew’s στο Λονδίνο. Στην διάρκεια της Κλινικής της άσκησης ολοκλήρωσε επίσης και Μάστερ στην Κλινική Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Μετά την επάνοδο της στην Κύπρο ίδρυσε την Κλινική Λοιμώξεων και Ανοσολογίας την οποία λειτουργεί στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ και είναι υπεύθυνη για νοσηλευόμενους ασθενείς στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου. Ίδρυσε επίσης από το 2007 και διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο Λοιμώξεων και Ανοσολογίας. Από το 2011 μέχρι και το 2019 αποσπάστηκε για δύο μέρες την εβδομάδα στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας. Εκεί απασχολήθηκε με θέματα Δημόσιας υγείας Λοιμωδών νοσημάτων όπως η επιτήρηση των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβόλια καθώς και με νοσήματα του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκοιτιακός ιός. Επιπλέον ασχολήθηκε στο διάστημα αυτό, με την επιτήρηση των νοσημάτων που προλαμβάνονται με διαβιβαστές όπως η λεισμανίαση και η νόσος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στο Διάστημα αυτό παρακολούθησε και το Μάστερ στην Δημόσια υγεία (MPH) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Στον τομέα των εμβολίων διετέλεσε EPI manager των εμβολιαστικών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για 9 χρόνια, καθώς και Εθνικό Σημείο Επαφής για τους εμβολιασμούς στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) (2011-2019).

Από τον Αύγουστο 2019 εξελέγηκε στην θέση του Επίκουρου Καθηγητή Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ παραμένει στα κλινικά της καθήκοντα στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επιδημιολογία και παθογένεση των λοιμώξεων, στις λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβολιασμούς, επανεμφανιζόμενα παθογόνα, τις λοιμώξεις από Στρεπτόκοκκο πνευμονίας και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις αναπνευστικού και διεισδυτικές λοιμώξεις ιδιαίτερα στα παιδιά. Επίσης ασχολήθηκε με νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές και ενδημούν στις χώρες της Μεσογείου όπως ρικετσιώσεις, λεισμανίαση κλπ. Στα νοσήματα αυτά ασχολείται ερευνητικά σε σχέση με την επιδημιολογία και παθογένεση τους στην Κύπρο και συγκεκριμένα μελετάται τόσο η φυλογενετική των λεισμανιών που απομονώνονται από ανθρώπους όσο και η παρουσία των φλεβοτόμων που μεταδίδουν την νόσο.

Έχει πέραν των 62 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τουλάχιστον 30 παρουσιάσεις σαν Προσκεκλημένος ομιλητής σε τοπικά και διεθνή συνέδρια. Έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα πέραν των 10 ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς. Έχει συνεργαστεί και αναλάβει την επίβλεψη πέραν των 15 νεαρών επιστημόνων ιατρών, βιολόγων και φοιτητών Ιατρικής.

 

Βιογραφικό σημείωμα

get updates